Het is om verschillende redenen belangrijk om regelmatig samen met anderen zazen te beoefenen. Als je regelmatig naar de dojo gaat, maak je je zazen-beoefening niet afhankelijk van je humeur. Het is vaak tijdens die zazens waarin je in het begin eigenlijk geen zin had om te oefenen, dat je jezelf het beste leert kennen.
Zenmeesters geven vaak de raad: “Creëer zelf geen illusies”. In de dojo kijkt de verantwoordelijke dan ook de houding na en indien nodig wordt ze verbeterd. Als je alleen thuis beoefent, gebeurt dit niet en loop je het risico dat je je illusies maakt over je houding en geestestoestand. Zo ontstaan gemakkelijk verkeerde gewoonten.
De allerbeste reden om zazen in een dojo te beoefenen, is de interactie tussen de beoefenaars. Deze wederzijdse invloed is vergelijkbaar met een houtvuur. Eén houtblok geeft een beetje warmte, een kachel vol houtblokken verwarmt de gehele ruimte. Op je eentje zazen beoefenen is ook moeilijk. Je verliest vlug je concentratie op de houding en de ademhaling. Als we in groep oefenen, worden we gedragen door de concentratie van de anderen. Bovendien beoefent iedereen samen: beginnelingen en ervaren beoefenaars. Dit is een goede motivatie om door te zetten als de houding een beetje moeilijk wordt.